Uppdaterat

210217

Ny kontaktperson Gotland

210209

ÅBB 2021 INSTÄLLT

210130

FMBB 2021 INSTÄLLT

210110

Hund söker hem T hane

201208

Resultat Rally & lydn

201125

Hund söker hem  M tik

201115

Resultat  IGP-IFH

201108

Resultat Rally

201107

Ny uppfödare Sörmland

201107

Nytt Grattis

201101

Resultat Rally

201101

Nytt på uppfödare

Månadens bild

Febr

Blacknecks-CMilla 

Blackneck's C'Milla 

 

Scopics-Comic-Wolverine-(Klopp)

Scopic's Comic Wolverine, "Klopp".

Scopics-Corus-Cezar

Scopic's Corus Cezár

 


Bidrag gärna till månadens bild.
Skicka som bifogad fil till
web@afbv.se

Välkommen till AfBV

 

Den Belgiska Vallhunden finns i 4 varianter
mer info

Groenendael Laekenois Malinois Terv
 Groenendael  Laekenois Malinois  Tervueren

Köp inte en oregistrerad Belgisk Vallhund

Det florerar frekvent annonser om renrasiga Belgiska Vallhundar utan stamtavla.

För närvarande är det främst varianten Malinois, som erbjuds.

Fall inte för frestelsen att köpa en valp/vuxen hund via någon av dessa annonstyper. Oftast är priset för dessa valpar något lägre (dock inte alltid) än för en registrerad belgare, men det finns många fler och viktiga skillnader. Även om säljaren i annonstexten skriver ”renrasig”, men oregistrerad, så räknas en oregistrerad hund alltid som en blandras. De oseriösa säljarna skriver ibland: registrerad i Jordbruksverket, men valpen/hunden skall vara registrerad i SKK för att vara registrerad.

Därför ska du undvika att köpa en oregistrerad hund:

Om man skall köpa en renrasig hund av vilken ras det än vara månde så borde kriterium nr 1 vara att den är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK). SKK ställer nämligen krav på de hundar, som det skall registreras avkommor efter, och även på valparnas uppfödare.
För Belgisk Vallhund gäller minimikravet att avelshundarna skall vara röntgade med resultat A eller B (d.v.s. utan anmärkning) i sina höfter, röntgade med känt resultat i sina armbågar samt ha genomfört en mentalbeskrivning. Tiken får heller inte vara yngre än 18 månader. Enkla krav som ingen borde ha några problem att utföra på sina avelsdjur.

”Uppfödarna” till de här belgarna, utnyttjar inte sällan (så länge någon fortsätter köpa deras valpar) sin tik/sina tikar väldigt hårt i avel. Tikarna kan paras vid varje löp och får aldrig sin nödvändiga vila. De paras inte sällan även vid alltför ung ålder. Många av dem lever hela sitt liv instängda i hundgårdar. Nära inavel (parningar mellan helsyskon o.s.v.) kan förekomma. Likaså finns risken att det handlar om insmugglade hundar. Det finns ingen kontroll över handel med oregistrerade hundar, annat än om Länsstyrelsen får in en anmälan på att hundarna vansköts eller på annat sätt far illa.

Väldigt ofta är veterinärintygen/ besiktningsintygen,(om det överhuvudtaget finns något sådant) ogiltiga, då de i regel är äldre än sju dagar vid valpens leverans.

De som föder upp på detta sätt, har inte heller någon valpkullsförsäkring för ”dolda fel” för sina valpkullar. Detta kan stå den nya ägaren dyrt om det visar sig att hunden. senare i livet, behöver behandlas för ett medfött fel. När och om sådana tråkigheter inträffar är säljaren mest troligt ”oanträffbar”. Support, goda råd eller annan kontakt efter köpet ingår tyvärr inte i deras koncept. Sällan heller något köpekontrakt.

Det finns mer än ett exempel på hur alldeles för unga valpar tas ifrån sina mammor.

I den här branschen är det snabba pengar som gäller. Kunskap om rasen och en god hundhållning är ofta bristfällig. Vore det av intresse för rasen, så skulle dessa s.k. uppfödare låta registrera sina kullar, samt göra de nödvändiga hälsoundersökningar som krävs för registreringen. De är ofta inte medlemmar i SKK och behöver därmed heller inte följa reglerna för en sund uppfödning och hundhållning.

 

Så tänk efter före köpet!

Det bästa vi kan göra för att försvåra för dessa ”valpfabriker” är att aldrig köpa en hund under dessa förutsättningar.

Att köpa en valp för att man ”tycker synd” om den är i längden inte hållbart. Vad vi då gör är att gynna den oseriösa uppfödningen, som därmed kan fortgå på hundarnas bekostnad.

Eftersom man inte vet ett dugg om föräldrarnas hälsostatus (varken mentalt eller fysiskt), kan man bjudas på både tråkiga och dyra erfarenheter längre fram. Någon stödjande uppfödare har man då inte heller att luta sig mot.

AfBV tar bestämt avstånd från avel med oregistrerade hundar!

 

 

Rasprofil över MH för belgisk vallhund 

Då AfBV planerar att göra en rasprofil över hur vi önskar att våra Belgare agerar på Mentalbeskrivningen (MH), har vi på en temporär hemsida gjort ett formulär som alla som är medlemmar i AfBV är välkomna att fylla i. 

Utifrån de svar som vi får in kommer vi sedan att göra en sammanställning.

Vi hoppas att så många som möjligt vill delta.
Sista svarsdatum är 31:e januari, men svara redan nu så att du inte glömmer!

Mer information finns på den temporära hemsidan, 
följ denna länk: MH-profil

Tack på förhand, och vi hoppas att få in många synpunkter.

Dagens datum

torsdag
25
februari
Sigvard, Sivert

2021
Vecka 8