Varför en belgare

 Rasstandard  Avelsregister & statistik  Utvärdering av RAS

 

De belgiska vallhundarna är uppdelade i fyra varianter; 

Groenendael långhårig svart  
Laekenois strävhårig röd  
Malinois korthårig röd  
Tervueren långhårig röd  
Skillnaden mellan varianterna
Belgaren är en frisk, medelstor hund. En hane är ca 62 cm och en tik ca 58 cm. Längden skall vara densamma som mankhöjden. Normalvikt för en hane är ca 25 – 28 kg och för en tik ca 20 – 22 kg.
Belgarnas förfäder är vall- och vakthundar som har använts i Europa i många år. Även i Belgien fanns dessa vallhundar i olika varianter men år 1891 samlades en grupp belgarägare utanför Bryssel och bildade den Belgiska Vallhundsklubben. Det beslutades om en rasstandard och rasen delades upp i tre olika hårlagsvarianter; långhår, korthår och strävhår. Den standarden har sedan ändrats ett antal gånger tills man kommit fram till de fyra varianter som erkänns idag.

 

Groenendael var den första Belgaren som kom till Sverige i början av 50-talet. Tervueren kom några år senare medan den första Malinois togs in 1974 och landets första Laekenois kom 1984

Varför just en Belgisk Vallhund ??
Belgaren är inte en hund som passar alla människor. Den är glad, livlig, alert och intelligent och i rätta händer är den en utmärkt allroundhund men man skall också vara kritisk mot sig själv innan man skaffar sig en Belgare (eller kanske en hund över huvud taget). Belgaren kräver att få vara en del av familjen. Det duger inte att arbeta heltid och låta någon rasta den någon gång mitt på dagen. Det kan leda till katastrof framför allt vad beträffar en olycklig och ensam hund som saknar sin flock och vantrivs men också vad den i sin ensamhet kan förvandla möblerna i hemmet till. Om Du inte aktiverar den så tar den initiativet och gör det själv.

Många skaffar en Belgare för att tävla i bruks och där är den mycket framgångsrik i flera grenar. Att låta hunden utveckla nosen genom att träna spår, sök etc. är inte fel. Alla behöver naturligtvis inte tävla med sin hund för att aktivera den men något bör man hitta på för att hunden skall trivas. Man kan träna lydnad, agility, flyball och mycket annat för att hunden skall få använda sin hjärna.

Belgarens livliga intellekt gör att den fattar snabbt. Man brukar säga att tanke och handling är ett och detta gör att vissa människor inte passar som Belgarägare. Det gäller att ha klart för sig att detta inte är en hund som trivs med att bara ligga i soffan och göra ingenting. Här krävs dock en balansgång eftersom det kan vara bra att lära sin valp att ta det lugnt också. Socialträning och miljöträning är ett måste men minst lika viktigt är att hunden blir harmonisk. Tag gärna med den till vänner och bekanta och lär den att ligga still och koppla av. Ställ krav på Din hund i vardagen och du får en härlig kompis i många år framöver – i nöd och lust, i vått och torrt.

Rasstandard

Raskom

Avelsregister & statistik

Avelsregister & statistik
Sammankallande: Anneli Henriksson   lathundenoregister@afbv.se
Registret har varit och är en viktig del inom AfBV. I detta kan Du hitta alla Belgare som någonsin funnits i Sverige. Dit rapporterades de meriter och eventuella defekter de olika hundarna har vilket gör detta material ovärderligt ur avelssynpunkt. Detta material kommer nu successivt att föras över i SBKs Lathunden SQL, som ägs av AfBV. Lathunden är ett komplett register över alla Hundar – Kullar – Uppfödare – Tävling & Prov – Exteriör – Championhundar – Veterinärdata i Sverige.

 

Det som dock saknas i Lathunden är de eventuella defekter våra Belgare har, som inte registreras  i det veterinära sjukdomsregistret. Därför är det ytterst viktigt att fortsätta att skicka in om eventuella defekter på våra Belgare för att kunna följa upp och utvärdera dessa i Lathunden lathundenoregister@afbv.se

Utvärdering av RAS

 Påminnelse

Här kommer en påminnelse om att synpunkter på RAS-dokumentet måste vara styrelsen tillhanda senast 31 januari. Efter detta kommer vi att uppdatera RAS med de synpunkter som inkommit från medlemmarna och de synpunkter som vi har fått från SBK. En ny version läggs upp senast sista februari och sedan kommer en genomgång att göras samma dag som årsmötet (23/3 på Nacka BK) där medlemmarna har en sista chans att lämna sina synpunkter innan RAS skickas till SKK för godkännande.

 

 

 

Synpunkter ska skickas till: lathundenoregister@afbv.se Ange medlemsnummer när ni skickar in synpunkterna.

 
AfBVs utvärdering av RAS

Första utkastet till reviderad RAS